Lurta eftir FM1 og Voxpop á netinum

Washington Post: Prigozhin roynir at gera avtalur við Ukraina

Viðurskiftini millum Wagner-leiðaran og russiska forsetan eru eftir øllum at døma so vánalig, at Prigozhin nú er farin at bjóða ukrainska fregnarapparatinum upplýsingar um russiska herin

Amerikanska blaðið Washington Post vil vera við, at leiðarin fyri Wagner-leigusveinarnar, Yevgenij Prigozhin, skal hava boðið ukrainsku verjuni fregnartilfar um russisku herdeildirnar í Ukraina í býti fyri at ukrainsku herdeildirnar skuldu taka seg úr býnum Bakhmut.

Washington Post sigur, at søgan byggir á likið fregnartilfar frá amerikanskum fregnartænastum, men hvørki amerikanskir ella russiskir myndugleikar vilja vátta tíðindini.

Sambært Washington Post bjóðaði Prigozhin ukrainsku fregnartænastuni at fortelja teimum, hvar russiski herurin hevði sínar deildir í Ukraina. Afturfyri skuldi Ukraina taka sínar menn burtur úr Bakhmut, har Wagner-leiguherurin hevur verið fyri ovurstórum tapum seinastu mánaðirnar.

Washington Post skrivar eisini, at ukrainska fregnartænastan takkaði nei til tilboðið, sum varð mett at vera óálítandi.

Volodymyr Zelensky, forseti í Ukraina, vil ikki gera viðmerkingar til fregnarviðurskifti yvirhøvur, men sambært Washington Post hevur Prigozhin í fleiri umførum prátað við ukrainsku fregnartænastuna í telefon, umframt at hann hevur hitst við umboðum fyri fregnartænastuna í einum afrikanskum landi.

Hóast Prigozhin og Wagner styrkirnar í byrjani av innrásini í Ukraina hava verið mett at vera týdningarmiklir samstarvspartnarar hjá Vladimir Putin, forseta, eru viðurskiftini teirra millum í seinastuni súrnað, og Prigozhin hevur alment hartað Putin fyri ikki at veita Wagner deildunum tað tilfar, ið deildirnar hava tørv á.

Eisini hevur Prigozhin í fleiri umførum gjørt greitt, at leiðslan fyri russiska herin er ikki álítlandi.

Í seinastuni hevur Prigozhin alment gjørt greitt, at russiska leiðslan fortelur ikki sannleikan um kríggstøðuna í Ukraina, og at russiski herurin hevur verið noyddur at flýggja úr Bakhmut. Russiski herurin hevur hinvegin greitt frá, at talan hevur verið um eina taktiska umrokering av deildunum.